Lichaam en geest

Wie regelmatig Tai Chi Chuan beoefent zal de gezondheid van een houthakker, de soepelheid van een kind en de geestestoestand van een wijsgeer verkrijgen. Met andere woorden: Tai Chi is gezond voor lichaam en geest. Vechtkunst betekent bij Tai Chi Chuan een middel om te zien of we de innerlijke principes op de juiste manier hebben begrepen.

knie_afstrijken-95b582ba183be6d5ee09f9dcaa179246

Lichaam: werken aan je gezondheid

De mens heeft van nature plezier in beweging, daarvoor hoef je alleen maar naar kinderen te kijken. Bewegen is een natuurlijke behoefte van ons. Tai Chi Chuan is een gezonde manier van bewegen die niet uitputtend is en die de lichaamseigen krachten stimuleert. Gelijktijdig schept het ook ruimte in ons drukke hoofd. Weg van onze vaste doordraaiende gedachten. Even iets heel anders ervaren. Het openen van de energiebanen (meridianen) en het optimaliseren van de ademhaling brengen het lichaam weer in balans. In stilte bewegen zo vloeiend als water is ontspannend, rustgevend, verfrissend en sterkt ons hele systeem. Tai Chi Chuan, dicht aan de natuur van de mens.

Geest: meditatie en Tai Chi Chuan

Het meditatieve aspect van Tai Chi Chuan komt tot uitdrukking wanneer we leren ons bewust te bewegen. Door de aandacht bij het bewegen te houden kunnen we voelen waar spanning en ontspanning in het lichaam is. Dit is behulpzaam bij het vinden van een gecoördineerde en lichte manier van bewegen. Wanneer we de Tai Chi-vorm rustig en met aandacht uitvoeren, kunnen we de bewegingen vloeiend in elkaar laten overgaan. De bewegingen worden zacht en één geheel, waarin lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Wanneer de geest gevuld wordt met de aandacht voor de beweging, wordt hij stil. Er is alleen de beoefening van dat moment. Er ontstaat ruimte en de gedachtestroom wordt minder. Er ontstaat een ontspannen en wakkere alertheid. Concentratie en waarneming verdiepen zich.

buiging-4fe69b8d80c997f0bb184789779824c6

Vechtkunst: de innerlijke principes toepassen

In Tai Chi Chuan trainen we onze bewegingen natuurlijk uit te voeren en innerlijke kracht ‘jin’ te ontwikkelen. Wordt een houding volgens de principes van Tai Chi Chuan correct uitgevoerd dan kan de qi stromen en hebben we ‘jin’: bij lichte druk door een partner kunnen we zonder moeite stabiel blijven staan. Dit testen heeft een meer speels karakter en er mag ook gelachen worden. De interactie van de partners is dan ook meer gegrond op samenwerken dan op vechten. Vechtkunst betekent dus bij Tai Chi Chuan niet leren te vechten, maar is een middel om te zien of we de innerlijke principes op de juiste manier hebben begrepen en getraind.