Werken met energie

Voor zover ik het tot nu toe begrijp...

WAT? Met Qigong en Tai Chi Chuan kies je voor het ontdekken, ontwikkelen en cultiveren van je qi - je vitale energie - in de context van de yinyang-principes.

WAAR BEGIN JE AAN? Je start een ontdekkingsreis waaraan je je langdurig verbindt. Een reis waarin je continu informatie krijgt die is afgestemd op jouw vorderingen. Dankzij de inzichten van leraren als grootmeester Chu King-hung ontwikkel jij zélf begrip over qi, over blokkeren en verspillen, over hoe je je qi adresseert, over jouw qi in interactie met die van een ander.

HOE WERKT 'T? Je leraar gidst je door principes, verdiepingen, verfijningen. Je traint, test, experimenteert, ervaart. Noem het R&D met je laboratorium altijd bij de hand! Sommige vorderingen zijn fysiek, andere het besef van innerlijke principes. Uiterlijke en innerlijke inzichten gaan hand in hand. Zélfs de duidelijkste instructies hebben een incubatietijd. Je doet een beroep op je doorzettingsvermogen, vasthoudendheid en discipline. Het is alle moeite waard.

HOE WÉL? Instructies gaan over waar en hoe je moet observeren. Niet over wat je moet voelen. Anders blijf je gefrustreerd zoeken naar die energiebal in je buik. En ontgaat het je dat je hoofdpijn is verdwenen. Of dat je warme handen hebt gekregen. Laat je in je waarnemingen niet storen door die van een ander...

HOE NÍET? Tai Chi Chuan is geen Westers project met targets en deadlines. Soms - uit ongeduld - concludeer je te snel dat het niets voor je is. En probeer je het nog eens bij een andere school met een andere vorm en een andere leraar en een andere aanpak. Waar je ook weer te snel vertrekt. Yoga dan maar. Waar je te snel van stijl naar stijl hopt. Op naar Pilates. Al doende blijf je steeds aan de oppervlakte. Voor diepgang moet je langer blijven: er gaat een inspanning aan de beloning vooraf...

WAT LEVERT HET OP? Feedback leerlingen. Lichaamsbewustzijn.

OVER 'QI' Stel, je maakt een houten tafel. De kwaliteit daarvan hangt in hoge mate af van (1) de grondstoffen en (2) het gereedschap. Zo hangt de kwaliteit van jouw qi vooral af van (1) wat je eet, wat je drinkt en de lucht die je ademt en (2) hoe goed je organen de grondstoffen omzetten in qi. Beide heb je deels zelf in de hand: de kwaliteit van wat je eet, wat je drinkt, wat je ademt én hoe je nadenkt: woede, angst, piekeren, bijvoorbeeld, hinderen je organen bij het omzetten van de grondstoffen naar qi. Sta dus stil bij wat je nuttigt en denk na over waarover en hoe je nadenkt. Doe jezelf dat plezier!