Inhoud van de lessen:

Tijdens de lessen staat het stap voor stap leren van de Tai-Chi-vorm centraal. Daarnaast leren we 24 taoistische gezondheidsoefeningen of bewegende chi kung / qigong. Ook zhan zuang of staande chi kung maakt wekelijks deel uit van de les.
Na het leren van de 'vorm' volgt het verdiepen en onderzoeken van de bewegingen via de 6 innerlijke stappen, pushing hands en zwaardvorm.
Zodoende leer je de werking van chi steeds beter te begrijpen.

De lessen worden gegeven in groepen van gelijk niveau, met veel aandacht voor de individuele leerling.

Een les duurt 75 minuten.

Elke les bestaat uit 3 onderdelen
Taoïstische gezondheidsoefeningen en taoïstische zelfmassage om het lichaam in beweging te brengen en te ontspannen. Dit zijn bewegende chi kung oefeningen.
Staande qigong (zhan zhuang) en taoïstische meditatie helpen de geest te concentreren.
Tai chi vorm: De vorm is een vloeiende stroom van opeenvolgende bewegingen, in een rustig tempo uitgevoerd. Hier komen alle 3 de bronnen van tai chi tot uitdrukking: de ontspannen en open houding, gecoördineerde beweging door meditatieve aandacht en de vechtkunst in de verschillende posities.

Zelf ervaren staat centraal.
Er is veel aandacht voor een correcte lichaamshouding met betrekking tot Tai Chi. Regelmatig testen we posities op stabiliteit en ontspannen staan. Hierdoor ervaar je wat het verschil is tussen staan vanuit kracht en staan vanuit een ontspannen en open houding.

De school biedt deze lessen:

Proefles
Kennismaking met tai chi en qigong.
Proeflessen plannen we op vastgestelde data en tijden.
Heb je een proefles gemist? Dan kun je vaak bij een groep die net gestart is een les meedoen. Neem in dat geval per email contact met ons op.
Bevalt de kennismaking, dan ga je verder in de beginnerscursus.

Beginnerscursus:
In 10 lessen maken we kennis met de grondbeginselen van Tai Chi en staande en bewegende chi kung (qigong).
We leren het lichaam op een open en ontspannen manier te bewegen. Door dit met aandacht te doen, ontstaat een vloeiende, ontspannen beweging en een heldere geest. Je laat de stress van alledag los en voelt je weer fris.
Tijdens de beginnerscursus leren we het deel tot en met de beweging 'zweep'. We oefenen dit deel in de 4 windrichtingen. Daardoor kun je al snel de prettige werking ervaren.

Na de beginnerscursus ga je verder in de lessen voor gevorderden.

Gevorderden lessen:
Wekelijkse les waarin we de Tai-Chi-vorm leren. Deze gevorderden cursus sluit naadloos aan op de beginnerscursus. Na het leren van de tai chi vorm gaan we verder met verdiepende stappen als YinYang vorm, Chi Vorm, Centrumsbeweging. We onderzoeken aspecten van tai chi nader en daardoor verdiept je ervaring met chi. Je leert je aandacht nog meer te richten, vanuit een ontspannen houding.

We trainen daarnaast pushing hands, fighting vorm en zwaardvorm.

Oefenles:
Zondag 1 x per 2 weken, 10.30-11.00 uur.
Alle deelnemers zijn welkom!
Tai chi leer je door het te oefenen. Daarvoor is de oefenles. Dit is tevens een goede gelegenheid om een gemiste les in te halen. In een ontspannen sfeer oefenen we samen met mensen vanuit alle groepen. Dat geeft een impuls aan de training.

Privéles:
Bij individuele vragen is het mogelijk om een privéles af te spreken. We gaan dan in op het deel van tai chi dat je graag wilt onderzoeken. Een privéles kost 40 euro.

Workshops:
We organiseren workshops rond verschillende thema's. Bijvoorbeeld over pushing hands, meditatie, meridianen of een verdieping van (een deel van) de vorm. Deze workshops vinden plaats in Haarlem of in een van de andere steden: Amsterdam, Amstelveen, Den Haag, Nijmegen, Rotterdam of Utrecht.

Voor een overzicht van de workshops, zie onder cursussen met Martin Klett

Jaarlijks terugkerende workshops met Meester Chu:
In 2018, 2020 en dan om de 2 jaar, met pinksteren, komt Meester Chu, hoofd van de ITCCA, naar Amsterdam om les te geven. Direct les krijgen van de meester is een bijzondere en inspirerende ervaring!

Voor bedrijven:
Het is mogelijk om een tai chi les te boeken voor een groep. Bijvoorbeeld als onderdeel van een heidag of training. Na de les zijn de deelnemers weer klaar voor de volgende actie.
Prijs is op aanvraag.

Kosten:

Een proefles is gratis.
De beginnerscursus kost 145 euro, inclusief 1 jaar lidmaatschap van de ITCCA.
De reguliere lessen kosten 42 euro per maand.
Jaarlijkse ITCCA contributie: 30 euro.
Privélessen kosten 40 euro per keer.
Workshops en weekeindcursussen hebben een eigen prijs, zie de betreffende pagina op de website.

Betaling:

Graag op IBAN: NL 89 INGB 0000 838 923 ten name van K Hemink Tai Chi Chuan te Haarlem.

KvK nummer: 34336219.